Otwieramy kuchnię w Newsfixie!

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, STYL ŻYCIA

Otwieramy kuchnię w Newsfixie. Podawać będziemy sprawdzone przepisy na weekendowe zupy, drugie dania i ciasta. Chętnie umieścimy Wasze kulinarne propozycje, jeśli będziecie chcieli się nimi podzielić. Dziś zaczynamy od małego „co nieco”

WEEKENDOWE CIASTECZKA CZEKOLADOWO – OWSIANE

Photo: AJuszkiewicz

W niedzielne popołudnie te pachnące czekoladą owsiane ciasteczka pysznie smakują z filiżanką czarnej kawy. Wykonanie ich jest bardzo proste i zajmuje około 30 min.

Składniki:
1,5 szklanki maki pszennej
1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
170g roztopionego masła (margaryny)
oraz na polewę : 2 tabliczki czekolady deserowej (może być mleczna , jeśli taką lubisz)

Wykonanie:
Wymieszać mąkę, płatki, cukier, sodę i sól. Do mieszanki wlać roztopione , schłodzone masło. Mieszać aż składniki się połączą. Formę prostokątną (kwadratową) wysmarować tłuszczem. Wyłożyć ciastem spód blachy, wygładzić. Piec około 15 min w temperaturze 180 stopni . Wyjąć formę z piekarnika i całkowicie ostudzić. Rozpuścić na parze czekoladę . Polewą posmarować ostudzone ciasto. (Można posypać siekanymi orzechami włoskimi ). Wstawić do lodówki na 30 min, aż polewa stężeje. Pokroić na prostokąty lub kwadraciki.
Prawda, że proste.

Powodzenia!
AJ 🙂

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry