Kuchnia w NEWSFix – Zapiekanka na sobotni wieczór

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, STYL ŻYCIA

ZAPIEKANKI – łatwo je przyrządzić i smakują doskonale.
Dziś proponuję zapiekankę z ziemniaków, brokułów i kiełbasy. Ziemniaki traktujemy przeważnie jako dodatek do drugiego dania, a mają one ogromny potencjał.Są tanie, łatwo dostępne i zdrowe. Oto prosta w wykonaniu i bardzo smaczna zapiekanka.

(c) Zapiekanka Ani Jot

Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,0,5 kg kiełbasy, 1 brokuł (500g), 1 szklanka bulionu (może być z kostki) , 2 spore cebule, kilka plastrów żółtego sera gouda, 1 łyżka mąki pszennej, 0,5 szklanki śmietanki 12% UHT, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: Ugotowane, obrane i ostudzone ziemniaki pokroić w plastry. Brokuł podzielić na części, zagotować wodę, lekko osolić , wrzucić na wrzątek brokuł i gotować 8 min. Kiełbasę pokroić na talarki i podsmażyć. Cebulę pokroić w plastry, podsmażyć , dodać mąkę, wymieszać i dolać bulion. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić 10 min, następnie dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układamy warstwami ziemniaki, kiełbasę i brokuły. Całość zalać przygotowanym sosem i pokryć plastrami żółtego sera. Piekarnik nagrzać do temperatury 200o,wstawić naczynie z zapiekanką i piec około 30 minut.

Przygotowała: Ania Jot 😉

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry