Kuchnia w NEWSFix – WIELKANOCNA BABKA – UCIERANA

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, STYL ŻYCIA

Zieleń i słońce za oknem, zbliża się Wielkanoc. Niezbędną pozycją wśród świątecznych ciast jest babka. Dziś przepis na ucieraną babkę wielkanocną.

fot. newsfix

WIELKANOCNA BABKA – UCIERANA

Składniki : 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 5 jaj, 250g margaryny, szklanka cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia, 100g rodzynek, skórka otarta z jednej cytryny

Wykonanie: Żółtka oddziel od białek. Utrzyj je najpierw z cukrem, a potem dodaj margarynę. Ucieraj tak długo , aż otrzymasz gładką kremową masę. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie mąkę ziemniaczaną. Na koniec ubij białka (dodaj szczyptę soli, dzięki temu w krótkim czasie otrzymasz sztywną pianę). Ubite białka dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Wsyp rodzynki i dodaj skórkę cytrynową. Wysmaruj foremkę (typową na babkę – najlepsza jest z kominem) tłuszczem i obsyp tartą bułką, przełóż do niej ciasto . Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. Piecz przez około godzinę. Upieczoną i ostudzoną babkę polej lukrem.

Lukier cytrynowy:
200g cukru pudru utrzeć z sokiem z jednej cytryny, dodać łyżkę rumu lub olejek rumowy z wodą i lukier gotowy.

Przygotowała : AJ

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry