Kuchnia w NEWSFix – Placki z cukinii na weekend

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, STYL ŻYCIA

Wreszcie sezon wspaniałych warzyw prosto z ogródka! Dla wielbicieli lekkostrawnej cukinii propozycja nie do odrzucenia – placki

Cukinia zawiera wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, witaminę C, A i E. Nie są to jakieś imponujące ilości, ale 100g cukinii ma tylko 15kcal. Wykorzystajmy to wspaniałe warzywo teraz, kiedy mamy go pod dostatkiem.

Placuszki z cukinii

Potrzebne produkty: 1kg cukinii ( bez skórki i miękkiego miąszu z pestkami), 3 jajka, 1 szklanka mąki pszennej, pół łyżeczki soli, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, olej do smażenia.

Wykonanie bardzo proste : cukinię zetrzeć na tarce z dużymi dziurkami, dodać jajka , mąkę , sól i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać. Teraz pozostaje tylko usmażyć je na złoty kolor i gotowe.

Dla urozmaicenia można dodawać do masy pestki dyni lub słonecznika, pokrojone w cienkie paski suszone morele, drobno posiekane orzechy włoskie, co kto lubi…

Smacznego! :0)

(Z tej ilości produktów wychodzi około 50 placków, można więc nakarmić 4 osobowa rodzinę)

Przygotowała : AniaJot

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry