Kuchnia w NEWSFix – Ogórki konserwowe półsłodkie

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, STYL ŻYCIA

Sezon ogórkowy w pełni. To też sezon na domowe przetwory. Chociaż spożywanie przetworów utrwalanych za pomocą octu w dużych ilościach nie jest wskazane, to ich specyficzny smak wzbogaca wiele potraw. Zatem jedzmy ogórki konserwowe ale w rozsądnych ilościach.


Dziś podaję wypróbowany sposób na półsłodkie ogórki konserwowe.

Składniki: niezbyt duże umyte ogórki, koper, pieprz(ziarna), ziele angielskie, gorczyca, surowa marchew pokrojona w paski, ocet, cukier i sól gruba(świetna będzie kamienna ).
Sposób przygotowania:
Umyte ogórki ciasno ułożyć w słoiku, przekładając przyprawami (2 małe łyżeczki mieszanki przypraw) i pionowo włożyć do słoja paski marchwi. Zalać zalewą przygotowaną w następujący sposób: 1 szklanka octu spirytusowego , 7 szklanek wody, 2 łyżki soli, 6 łyżek cukru. Ogórki i zalewa powinny sięgać do 3 cm poniżej brzegu słoja. Pasteryzować 35 minut. Są wyśmienite!

Przygotowała: AniaJot

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry