Kuchnia w NEWSFix : Naleśniki z twarogiem lub bananami i nutellą

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, STYL ŻYCIA

Naleśniki to ulubione danie wielu osób. Są proste w wykonaniu i zawsze się udają. Dziś podaję sprawdzone wielokrotnie przepisy na naleśniki z twarogiem i bananami.

Naleśniki z twarogiem
Składniki : Ciasto- 1 jajko, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 0,5 szklanki wody, sól i olej .
Nadzienie: 250g twarogu , 1 surowe żółtko , kilka łyżeczek cukru(wg uznania)
Wykonanie : Żółtko połączyć z cukrem i utrzeć, następnie dodać do twarogu i wymieszać. Do przygotowanego naczynia wsypać mąkę ,szczyptę soli, dodać 1 całe jajko i pozostałe białko, wlać mleko i wodę i wymieszać dokładnie mikserem. Rozgrzać patelnię (najlepiej taką do naleśników) i posmarować odrobiną oleju. Na tak przygotowanej patelni smażymy cienkie naleśniki po minucie po każdej stronie. Przed każdym następnym naleśnikiem smarujemy patelnię odrobiną oleju. Usmażone placki układamy jeden na drugim. Po usmażeniu wszystkich placków przystępujemy do nadziewania naleśników. Smarujemy placki nadzieniem i zawijamy w rulony. Na koniec wszystkie podsmażamy żeby były chrupiące. Przed podaniem oprószmy cukrem pudrem (można polać ulubionym syropem).

Naleśniki z bananami i nutellą (lub innym kremem orzechowo-czekoladowym)

Składniki : Ciasto – jak w przepisie na naleśniki z twarogiem
Nadzienie : 5 bananów, mały słoik nutelli
Wykonanie : Placki wykonujemy jak w przepisie na naleśniki z twarogiem, następnie smarujemy je nutellą i układamy pół banana. Zwijamy w rulony. Podsmażamy żeby były chrupiące i … gotowe.
Interesująco wyglądają też ciemne naleśniki z białym twarożkiem. Uzyskamy ten kolor dodając do ciasta trochę kawy rozpuszczalnej i kakao.

Smacznego
AniaJot

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry