Kuchnia w NEWSFix – Placki z cukinii (cebulowo-ziołowe)

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Placki z cukinii (cebulowo-ziołowe)

Dla wielbicieli lekkostrawnej cukinii, mamy kolejną propozycję nie do odrzucenia.

Składniki: 2 – 3 młode nieduże cukinie (lub 1 większa), 2 jajka, 1 cebula, 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka, 2 łyżki posiekanych świeżych ziół np. bazylia, tymianek, kolendra, rozmaryn, sól, pieprz i olej do smażenia
Wykonanie: Obrać cukinię, przekroić wzdłuż i usunąć pestki. Miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko osolić i odstawić na kwadrans, następnie odcisnąć nadmiar soku. Zioła dokładnie opłukać i drobno posiekać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do przygotowanej mąki wbić jajka dodać cukinię, cebulkę i zioła. Mleko doprawić solą i pieprzem , dodać do ciasta i wymieszać .Placki smażyć na patelni z obu stron na rumiano.

Przygotowała: AniaJot

Powiązane wpisy

  • maciej

    Placki superanckie … ale lepsze te poprzednie na słodko …


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry