Kuchnia w NEWSFix: Naleśniki z serem i brzoskwiniami

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 0,5 szklanki wody, sól, olej do smażenia
Nadzienie: 200g serka twarogowego, 1 puszka brzoskwiń, 1 jajko (a właściwie żółtko), 1 torebka cukru waniliowego , 250ml śmietany kremówki, pół tabliczki czekolady deserowej

Przygotowanie: Do przygotowanego naczynia wsypujemy mąkę, szczyptę soli, całe jajko i białko (które nam zostanie z przygotowania nadzienia), wlewamy mleko i wodę i dokładnie miksujemy. Odstawić ciasto na 20 minut. Ciasto odpoczywa, a my robimy nadzienie. Twaróg rozgniatamy, dodajemy żółtko, cukier waniliowy, ucieramy wszystko razem dodając łyżkę lub dwie śmietany. Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy w kostkę, dodajemy do sera. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy odrobiną oleju. Na tak przygotowanej patelni smażymy cienkie naleśniki po minucie z każdej strony. Usmażone placki układamy jeden na drugim. Po usmażeniu wszystkich placków przystępujemy do nadziewania naleśników. Smarujemy naleśniki serowym nadzieniem i składamy w „chusteczkę” lub rulonik . Przed podaniem można je podrumienić na patelni . Podawać z bitą śmietaną, posypane startą na wiórki czekoladą.

Przygotowała: AniaJot

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry