Kuchnia w NEWSFix: Pierogi ruskie

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, STYL ŻYCIA

Różnią się kształtem i nadzieniem. Pieczołowicie zlepione pierogi – z pikantnym lub słodkim farszem- możemy podać na drugie danie , a także na ciepłą kolację. Dziś przepis dla miłośników „ ruskich”.

Do wykonania pierogów ruskich potrzebne będą : 30dag białego twarogu półtłustego, 60dag ugotowanych ziemniaków, 2 średnie cebule, sól , pieprz, 50dag mąki pszennej, 1,5 szklanki gorącej wody i 1 łyżka oleju (nie licząc oleju potrzebnego do usmażenia cebuli).
Przygotujmy farsz. Ugotowane ziemniaki i ser zmielić. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy, aż się zarumieni. Ziemniaki, ser i cebulę doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Mamy już nadzienie naszych pierogów. Proste, prawda?

Tajemnicę świetnego ciasta przekazała mi moja znajoma p.Halinka. Na stolnicę wysypujemy mąkę , robimy w niej mały dołek, wlewamy 1 łyżkę oliwy, mieszamy i wolno dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy dokładnie ciasto (ma być miękkie i sprężyste). Oddzielamy część ciasta (resztę przykrywamy jakimś naczyniem, aby nie wysychało) i wałkujemy dość cienki placek.

Szklanką wycinamy krążki, nakładamy farsz i dokładnie zalepiamy. Powtarzamy te czynności, aż skończy się ciasto . ( Pierogów wyjdzie nam około 60 sztuk). Gotujemy wodę w garnku (2l), dodajemy trochę oleju i soli. Na wrzątek wrzucamy pierogi i gotujemy 1 minutę od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Podajemy z przyrumienioną cebulką.

Powodzenia!

AniaJot 🙂

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry