Jesień i zima już wkrótce – jak się rozgrzać gdy będzie zimno

AKTUALNOŚCI, CIEKAWOSTKI, KUCHNIA, POGODA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Wielkimi krokami zbliża się jesień, a wraz z nią deszcze, wiatry i chłód. Przyda się kilka sprawdzonych przepisów na rozgrzanie.

stock.xchng

Herbata z dodatkami
Wiadomo, że najlepszym nie-alkoholowym napojem na rozgrzewkę jest herbata z sokiem z malin. Jednak wystarczy trochę zmodyfikować znany przepis i trunek nie tylko będzie rozgrzewał ale też naprawdę wyśmienicie smakował. Do dużego kubka herbaty dodajemy łyżkę soku malinowego, łyżkę miodu , oraz plasterek pomarańczy z wbitymi w niego goździkami, wystarczą już dwa aby aromat i smak był niepowtarzalny.
Pomarańcze możemy zastąpić tradycyjną cytryną, limonką bądź kawałkami mandarynki.

Kawa z syropem
Dla fanów kawy pewnie nie będzie to nic nowego. Na rynku jest naprawdę bardzo dużo syropów smakowych do kawy . I tak możemy wybierać między aromatem piernikowym, amaretto, czekoladowym czy irish coffee. Wystarczy dodać kilka kropel aby zwykła kawa zmieniła się w rozkosz dla podniebienia.

Grzane wino
Można kupić gotowe do podgrzewania w microfali, lub też podgrzewać zwykłe wino. Ciekawym rozwiązaniem są saszetki ( wyglądają jak herbata) z przyprawami, którymi nasiąka wino. Jeżeli jednak nie możemy takich znaleźć wystarczy dodać do wina goździki, cynamon czy pomarańcze.

Grzane piwo
Jest wiele sposobów na grzane piwo. Najlepszy jednak jest najprostszy. Pół litra piwa, łyżka miodu, dwa goździki a na sam koniec posypać cynamonem. Wersja dla pań może być z sokiem imbirowym bądź malinowym.

J.Błaszczyk

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry