Kuchnia w NEWSFix: Jabłkowy zawrót głowy

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Za oknem co raz szarzej, a wieczory stają się długie i melancholijne. To wyraźny znak, że jesień zaczęła się na dobre. Co zrobić aby nieco osłodzić sobie te listopadowe momenty? Oczywiście zajrzeć do książki kucharskiej, wyszperać jakiś słodki przepis i wziąć się do roboty!

stock.xchng


Jeżeli jednak nie macie aż tak rozwiniętych kulinarnych aspiracji, my podajemy Wam recepturę poprawiającą nastrój niemal ‘na talerzu’. Przepis jest banalnie prosty, szybki w wykonaniu i niezwykle smakowity – mowa oczywiście o pieczonych jabłkach. I jeżeli wydaje Wam się, że to deser nieco już wyświechtany, my nadajemy mu nowy wymiar proponując oryginalne, słodkie nadzienie. Co będzie nam zatem potrzebne?

– 4 duże, winne jabłka
– garść rodzynek
– 3 łyżki miękkiego masła
– ½ szklanki otrąb owsianych
– łyżka miodu
– cynamon

Kiedy mamy wszystkie potrzebne składniki, należy odciąć górę jabłka i delikatnie wydrążyć miąższ. Wówczas posypać środek jabłka cynamonem, połączyć masło z rodzynkami i płatkami owsianymi i nadziać owoc. Górę polać miodem i ‘zamknąć’ jabłko ‘czapeczką’ jaka powstała ze ściętego wcześniej wierzchu. Teraz wystarczy rozgrzać piekarnik do 180ºC, ułożyć jabłka na blaszce bądź w naczyniu żaroodpornym i piec przez około pół godziny. Efekt będzie rewelacyjny, smacznego!

OLGERS

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry