Świąteczna Kuchnia NEWSFix: Strucla Makowa

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Nawet ci, którzy zwykle stronią od słodkich wypieków, nie wyobrażają sobie świąt Bożego Narodzenia bez przygotowywanej na tę okazje strucli makowej. Jest z tym wprawdzie trochę zachodu, ale jestem przekonana, że makowiec doskonale ci się uda. Przede wszystkim zadbaj o to, by składniki na ciasto były świeże i wysokiej jakości. Wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę, najlepiej pokojową. Na kilka godzin przed rozpoczęciem pracy wyjmij mleko, jaja i masło z lodówki, niech ich temperatura się wyrówna.

Przygotuj na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej, 5dag drożdży, szklankę mleka, 10 dag masła, 10 dag cukru, 2 żółtka, łyżkę cukru waniliowego, sól, trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej do posypania ciasta. Na nadzienie kup puszkę masy makowej.

Zabieramy się do pracy. Przesiej mąkę do miski. Na środku powstałego kopczyka zrób dołek. W garnuszku rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i taką ilością mąki, aby rozczyn uzyskał gęstość kwaśnej śmietany. Odstaw go w ciepłe miejsce, by „ruszył”. Gdy podwoi swoją objętość, wlej go do dołka w mące. Dodaj utarte z cukrem żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, a następnie dość długo zagniataj dłońmi. Gdy ciasto zacznie odstawać od miski i dłoni, wlej roztopione masło i ponownie wyrabiaj do chwili, aż ciasto wchłonie tłuszcz, stanie się gładkie i lśniące.

Dopiero wtedy możesz przerwać zagniatanie. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj każdą na prostokątny placek o grubości około 5 mm. Na każdym placku rozsmaruj masę makową pozostawiając około 3 centymetrowe wolne brzegi ciasta. Starannie zwiń ciasto w dość ciasny rulon. Końce strucli dokładnie zlep, żeby masa makowa nie mogła w czasie pieczenia wypływać na zewnątrz. Blachę wysmaruj tłuszczem i ułóż na niej strucle.

Ponownie odstawiamy strucle w ciepłe miejsce, by wyrosły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Upieczone i ostudzone strucle smarujemy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórka pomarańczowa lub polewamy polewą czekoladową. Najprostszy lukier otrzymamy z 30dag cukru pudru roztartego z sokiem z cytryny lub łącząc go tylko z przegotowaną wodą (dodajemy stopniowo małe ilości aż otrzymamy oczekiwaną gęstość).

Udanego wypieku! AJ 😉

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry