Zdrowie: Co nam daje czekolada?

AKTUALNOŚCI, POLSKA, STYL ŻYCIA, ZDROWIE I URODA

O jej korzystnym wpływie na zdrowie nie trzeba nikogo przekonywać – czekolada jest tak smaczna, że jej pozytywne działanie na organizm obrosło już mitami, a wszystko po to, byśmy mogli łasuchować z czystym sumieniem.

sxc


Jednak należy pamiętać, że choć chroni ona przed zawałem i udarem i może zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej, obniża ciśnienie tętnicze, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, to jej nadmiar również może stać się przyczyną lub sprzyjać rozwojowi wielu chorób. Jej nadmiar sprzyja otyłości, gdyż jest to wyrób niezwykle wysokokaloryczny (100 g czekolady ma około 500 kcal), a także cukrzycy typu II.

Naukowcy zapewniają, że istnieją lepsze metody ochrony serca, niż czekolada, ale jeśli już nie możemy uwolnić się od słodkiego nałogu, warto jeść niewielkie ilości czekolady o małej zawartości cukru i tłuszczu, jak np. gorzka czekolada.

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry