Kuchnia w NEWSFix: Ryż smażony z jajkami (przepis dla wegetarian)

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Popularne danie chińskie w restauracjach i najbardziej znana chińska potrawa w Europie to: ryz smażony z jajkami. Do tego dania potrzebny jest ugotowany zimny ryż, najlepiej długoziarnisty. Taki ryż jest najczęściej używany w Chinach. Chińczycy płuczą ryż zgodnie z rytuałem. Jeśli chcemy naśladować Chińczyków po wsypaniu ryżu do miski, zalewamy go zimną wodą i mieszamy rękami. Ostrożnie odlewamy mętną wodę. Czynność tą powtarzamy kilka razy, aż woda będzie klarowna. Jak ugotować ryż aby był suchy i pulchny? Zalewamy ryż, tak aby nad nim znajdowało się około 2,5 cm wody. Gotujemy w odkrytym garnku, na dużym ogniu, aż większość wody wyparuje (na powierzchni ryżu tworzą się małe dołki). Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy 15 minut. Nie odkrywamy garnka w czasie gotowania. Ugotowany ryż studzimy.

Ryż smażony z jajkiem przygotowuje się bardzo prosto, potrzeba na to około 10 minut.

Potrzebne składniki:
Porcja ugotowanego i ostudzonego ryżu, 2 duże jajka, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku oraz szczypta czarnego pieprzu do smaku.

Przygotowanie:
1)Jajka, olej sezamowy i 0,5 łyżeczki soli wymieszać
2)Rozgrzać wok na dużym ogniu, wlać olej z orzeszków ziemnych. Gdy tłuszcz będzie gorący wsypać ryż i smażyć go 3 minuty (mieszając)
3)Wlać do woka masę jajeczną i smażyć 2-3 minuty.
4)Dodać resztę soli oraz pieprz do smaku i smażyć jeszcze 2 minuty (mieszając). Posypać szczypiorkiem, zamieszać kilka razy, przełożyć na półmisek i od razu podawać.

(przepis pochodzi z książki Kena Homa „ Łatwa kuchnia chińska”)

Przygotowała Ania Jot.

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry