Kuchnia w NEWSFix: Zapiekanka z włoską kapustą

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Zapiekanki są dobre o każdej porze roku; świetny, prosty, ciepły posiłek dla całej rodziny. Dziś polecam : zapiekankę z włoską kapustą. Jest prosta w wykonaniu i smakuje wyśmienicie.

fot.sxc


Składniki: 1 główka włoskiej kapusty, 2 cebule, 0,5 kg mięsa mielonego mieszanego lub wieprzowego, 1 jajko, 20 dag chudego wędzonego boczku, olej, sól, pieprz i słodka papryka

Wykonanie : Liście kapusty umyć i na 2 minuty wrzucić do wrzącej osolonej wody. Wybrać liście na sitko, polać zimną wodą i dobrze osączyć. Cebulę obrać i drobno posiekać a następnie wrzucić na rozgrzany tłuszcz i smażyć aż się lekko zarumieni. Masę mięsną wymieszać z jajkiem, cebulą i przyprawami. Boki i spód formy (naczynia żaroodpornego) obłożyć plastrami boczku. Warstwami układamy w niej na przemian masę mięsną i liście kapusty. Górną warstwę powinny stanowić liście kapusty i plastry boczku. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190stopni) i piec około 45 minut.

AniaJot

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry