Kuchnia w NEWSFix: Boef Stroganow

KUCHNIA, STYL ŻYCIA

Boef Stroganow, to znakomity wołowo- grzybowy gulasz, doskonale smakuje z kaszą.

Składniki (dla 4 osób): 70 dag wołowiny bez kości, 25 dag pieczarek, 1 cebula, 1 ostra papryczka, olej, szklanka bulionu, pół szklanki śmietany, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka mąki, sól, pieprz, łagodna papryka w proszku.

fot.sxc


Wykonanie: Wołowinę opłukać, oczyścić z błonek, pokroić w wąskie słupki. Cebulę obrać, posiekać. Papryczkę przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć grzyby, oprószyć solą, wymieszać i smażyć kilka minut. Cebulę zeszklić, dodać mięso, podsmażyć. Dołożyć pieczarki, papryczkę, wlać bulion i dusić około 50 minut. Dodać śmietanę z mąką, koncentrat, przyprawić papryką, solą i pieprzem, zagotować. Gulasz gotowy! Podajemy z kaszą jęczmienną lub gryczaną. Można też podać z kluskami kładzionymi.

AJ

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry