Pikantne jedzenie sposobem na zdrowie serce?

AKTUALNOŚCI, POLSKA, STYL ŻYCIA, ZDROWIE I URODA

Naukowcy z Chińskiego Uniwersytetu w Hong Kongu odkryli, że pikantne dania są bardzo zdrowe. Kapsaicynoidy – grupa związków zawarta w ostrych papryczkach chili i odpowiedzialna za ich ostrość – może obniżyć wysokie ciśnienie krwi, zmniejszyć poziom cholesterolu w układzie krwionośnym dzięki ,,wydalanemu’’ ciepłu.

stock.xchng


Ostre papryczki mają więc potencjał, by chronić nas przed różnymi chorobami serca, które są najczęstszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych. Dzięki obniżeniu akumulacji cholesterolu w organizmie kapsaicynoidy zwiększają jego podział i wydalanie, powodują również blokowanie działania jednego z genów kurczącego tętnice, co skutkuje rozluźnieniem i poszerzeniem mięśni w taki sposób, by krew mogła swobodnie przepływać od serca do innych narządów.

Amatorzy pikantnych potraw mogą zacierać ręce, ale warto pamiętać, by z ostrością nie przesadzać, gdyż każda zdrowa dieta opiera się na równowadze, a papryczki nie mogą zastąpić nam lekarstw wydawanych na receptę.

Aleksandra Kurzyńska

Dailymail.co.uk

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry