Kuchnia w NEWSFix: Nadziewane jaja wielkanocne

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Wspaniale smakują przez cały rok, ale na stole wielkanocnym są po prostu obowiązkowe. Jajka to przecież symbol tych świąt. Jaja faszerowane są efektowne: napełniać je możemy różnorodnym farszem. Zanim przejdziemy do przepisu:Pamiętajcie żeby koniecznie kupić jaja z numerkiem 1 lub 0. Omijajcie dalekim łukiem jaja z nadrukowaną 3. Są niezdrowe i aby je wytworzyć kury hodowane są w niehumanitarnych warunkach. Chcemy wszyscy aby święta były pełne miłości i miłych chwil. Pamiętajcie o tym przy zakupach, bardzo Was o to proszę!


Oto nasze propozycje!

Najpierw jaja trzeba ugotować na twardo ( z dodatkiem soli, aby nie pękały skorupki). Następnie studzimy, obieramy , kroimy wzdłuż na połówki i wyjmujemy żółtka.

Farsz (1) (na 10 jaj) – 3 łyżki majonezu, garść listków bazylii, pęczek natki pietruszki lub kopru, sól, biały pieprz
Wykonanie- zieleninę opłukać, listki posiekać, żółtka, majonez i zieleninę zmiksować, doprawić do smaku. Połówki białek napełniamy farszem i ozdabiamy natką pietruszki.


Farsz (2) (na 10 jaj)
– 1 ogórek świeży długi, 1 strąk czerwonej papryki, 1 por (biała część), 3 łyżki majonezu, sól, pieprz
Wykonanie- paprykę, por i ogórek posiekać drobno, wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku. Połówki białek napełniamy farszem i ozdabiamy wąskimi paseczkami papryki.

Farsz (3) (na 10 jaj) – 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka oleju, 3-4 łyżki majonezu, słodka papryka w proszku, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz

Wykonanie- cebulę i pieczarki drobno posiekać i usmażyć na rozgrzanym oleju (aby odparowała woda), doprawić solą i pieprzem. Do usmażonych pieczarek dodajemy żółtka, posiekaną natkę pietruszki i majonez. Wymieszać i tak otrzymanym farszem napełnić połówki białek. Pozostały farsz rozłożyć na środku okrągłego półmiska a dokoła ułożyć jajka farszem do dołu. Każdą połówkę udekorować majonezem, posypać papryką.
Uwaga- do farszu nie musimy dodawać wszystkich żółtek

Smacznego!
AniaJot

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry