Kuchnia w NEWSFix: Sernik na kruchym spodzie

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Dziś zachęcam Was do spróbowania sernika na kruchym spodzie. Nie zawiedziecie się jego smakiem.

Potrzebne składniki:
Ciasto- 1,5 szklanki mąki pszennej , 0,5 kostki masła lub margaryny, 2 czubate łyżki cukru, 4 żółtka.
Masa serowa- 1 kg sera twarogowego półtłustego, 6 jaj, 2 szklanki cukru, 0,5 kostki masła lub margaryny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, rodzynki, skórka pomarańczowa.

fot. newsfix


Wykonanie: Przygotowujemy ciasto na spód sernika. Mąkę z margaryną posiekać, dodać żółtka i cukier, zagnieść ciasto. Wyłożyć nim spód dużej tortownicy i wstawić do gorącego piekarnika na 10- 15 minut. Gdy ciasto podpieka się w piekarniku, przygotowujemy masę serową. Ser przepuścić przez maszynkę, połączyć z utartymi z cukrem i margaryną żółtkami. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć, dodać mąkę ziemniaczaną i na koniec ubitą na sztywno pianę z białek(6), delikatnie wymieszać. Na koniec dodajemy do masy rodzynki i skórkę pomarańczową. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy ok. 1h w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

Smacznego,
AniaJot

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry