Kuchnia w NEWSFix: Wielkanocna babka drożdżowa

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Pięknie wyrośnięta, pełna bakalii, ozdobiona lukrem- taka powinna być właśnie baba wielkanocna.

Potrzebne: 50 dag mąki pszennej, 1 łyżka cukru, 5 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 10 dag cukru pudru, 15 dag masła (margaryny), 5 żółtek, 3 łyżki skórki pomarańczowej, sól, tłuszcz i mąka do formy. Na lukier: 10 dag cukru pudru i 2 łyżki soku z cytryny.

kefir/sxc


Wykonanie: Przygotowujemy rozczyn – drożdże, 1łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i połowę szklanki mleka (ciepłego) łączymy i dokładnie rozcieramy. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 10 min. W tym czasie topimy masło i odstawiamy, aby przestygło. Rodzynki moczymy chwilę we wrzątku, osączamy. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy wyrośnięty rozczyn i resztę mleka (nie może być prosto z lodówki), dodajemy żółtka, cukier puder i szczyptę soli. Wyrabiamy dokładnie ciasto stopniowo dodając masło. Dorzucamy rodzynki i skórkę pomarańczową i dalej wyrabiamy ciasto (jeszcze parę minut). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto nakładamy do formy i odstawiamy jeszcze na kilkanaście minut w ciepłe miejsce ( ciasto powinno wyrosnąć do wysokości formy). Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Najprostszy lukier świata otrzymujemy ucierając 10 dag cukru pudru z 2 łyżkami soku z cytryny. Upieczoną babkę wybieramy z formy, studzimy i polewamy lukrem.

Smacznego
AniaJot

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry