
Duża ilość spożywanego cukru wpływa na obniżenie inteligencji
AKTUALNOŚCI, NAUKA, POLSKA, ŚWIAT 22 maja 2012Według najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z University of California w Los Angeles wynika, że ilość spożywanego cukru ma wpływ na spadek naszej inteligencji.
Eksperyment przeprowadzono na dwóch grupach szczurów. Początkowo uczono szczury poruszać się po labiryncie, wstępnie jedna z grup dostała słodzoną wodę, a druga jedzenie bogate w kwasy omega-3. Podczas kolejnej próby poruszania się po labiryncie, pierwsza grupa szczurów miała problemy z odnalezieniem wcześniejszej drogi.
Skąd taka reakcja? Naukowcy twierdzą, że takie zachowanie jest wynikiem reakcji obronnej przed zbyt dużą dawką insuliny, która spowodowała uszkodzenie neuronów w mózgach.
Wyeliminowanie cukru z naszych codziennych posiłków jest bardzo trudne, lecz warto ograniczyć spożywanie słodkich rzeczy, szczególnie takich jak napoje gazowane, które są sztucznie słodzone i które mogą stanowić zagrożenie dla neuronów w naszym mózgu.
Naukowcy obliczyli, że dziennie należy spożyć gram kwasu omega-3, by naprawić neurony, lecz badacze nie są pewni, czy synapsy także mogą być zregenerowane.
Aleksandra Kurzyńska
PAP Nauka w Polsce