
Kuchnia w NEWSFix: Łosoś w cieście francuskim z surówką z młodych liści botwinki (dla 2 osób)
AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA 23 maja 2012Potrzebne składniki: 2 kawałki łososia, opakowanie ciasta francuskiego, 1 żółtko, 2 pęczki botwinki, pół świeżego ogórka, kilka rzodkiewek.
Wykonanie : Łososia umyć ,osuszyć i oprószyć pieprzem cytrynowym. Lekko posolić. Z ciasta francuskiego wyciąć 2 prostokąty i zawinąć w nie łososia. Ułożyć na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia i wierzch ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut aż ciasto się zarumieni. W tym czasie, gdy ryba się piecze, przygotowujemy surówkę z botwiny.
Liście umyć, osuszyć, pokroić. Ogórek i rzodkiewki umyć i pokroić na cienkie plasterki. Wymieszać i polać sosem winegret. Do wykonania tego sosu potrzeba: 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka cukru, po jednej łyżce posiekanego kopru i szczypiorku, sól i pieprz. Wszystkie składniki wymieszać i mamy aromatyczny ziołowy winegret.
Smacznego
AniaJot