Kurkumina chroni przed infekcjami

AKTUALNOŚCI, NAUKA, ŚWIAT

Aromatyczna kurkuma jest jedną z podstawowych przypraw kuchennych w krajach Azji i Bliskiego Wschodu – wchodzi na przykład w skład curry. Składnik kurkumy – kurkumina to polifenol, mający korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. Wiele badań dowodzi, że ten związek o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym może działać ochronnie na tkankę nerwową mózgu, zmniejszając ryzyko choroby Alzheimera i innych rodzajów demencji. Uważa się, że obniża ryzyko nowotworów.

sxc

Teraz naukowcy z Oregon State University (USA) oraz uniwersytetu w Kopenhadze (Dania) odkryli, że kurkumina może w niewielkim, ale widocznym stopniu podnieść poziom katelicydyny (CAMP) – peptydu, który pomaga zapobiec infekcjom bakteryjnym (w tym gruźlicy), wirusowym i grzybiczym. Katelicydyna działa nawet na drobnoustroje, z którymi organizm nie zetknął się nigdy wcześniej.

Dotychczas wiadomo było, że poziom CAMP rośnie pod wpływem witaminy D (a także pobudzającego jej wytwarzanie światła słonecznego). Kurkumina działa dużo słabiej od witaminy D, niemniej podczas eksperymentów poziom CAMP wzrósł pod jej wpływem trzykrotnie.

zrodlo: www.naukawpolsce.pap.pl

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry