Kuchnia w NEWSFix: Placki brokułowo-kalafiorowe w sosie czosnkowym

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Dziś mamy dla Was kolejny super smaczny wegetariański przepis na obiad lub kolację. Danie jest bardzo proste w wykonaniu i praktyczne każdy będzie w stanie je przyrządzić. Do wykonania jego potrzebujecie zrobić następujące zakupy:

fot. placki brokułowo-kalafiorowe/ newsfix.pl

SKŁADNIKI:
– średni kalafior,
– średni brokuł,
– mąka (1 szklanka),
– jajka (2 szt.),
– mleko (pół szklanki),
– 150 g sera żółtego tartego (najlepiej jakiś ostry ale może być i zwykła gouda),
– sól, pieprz, olej.

SOS:
– 3 ząbki czosnku,
– 5 łyżek majonezu,
– 5 łyżek kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego),
– sól, pieprz, łyżeczka oregano.

Lepiej zacząć od przygotowaniu sosu – sos będzie w lodówce „dochodził” do siebie. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę, dodać majonez i śmietanę (jogurt), sól, pieprz i oregano; wymieszać i odstawić do lodówki. Sos powinien mieć wyraźny smak, więc soli i czosnku nie ma co żałować.

1. Brokuł i kalafior umyć, podzielić na duże różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować (mają być lekko twarde). Po ugotowaniu dobrze jest popłukać zimną wodą. Uwaga: kalafior gotuje się dłużej niż brokuł, wiec lepiej gotować oddzielnie kalafior i brokuły.
2. Po ostygnięciu podzielić na malutkie różyczki.

Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z mlekiem, jajkami i żółtym serem. Dodać sól i pieprz. Ciasto powinno być dość gęste – jeśli wyjdzie za gęste to dodać trochę mleka; jeśli za rzadkie dodać mąki.

3. Ciasto połączyć z różyczkami kalafiora i brokuła.
4. Smażyć na patelni; najlepiej zrobić dwa-trzy placki na patelni, gdyż wtedy będzie łatwiej je przewracać podczas smażenia. Smażyć do uzyskania złotego koloru.
5. Podawać z sosem.

W innej wersji można dodać do ciasta podsmażoną lub surową cebulę ewentualnie pietruszkę. Wtedy placki będą wyrazistsze w smaku i będzie można jeść bez sosu. Sos można podawać do innych potraw; świetnie pasuje do pizzy lub do tostów.

Smacznego
Majki

Powiązane wpisy

  • Asia

    Panowie, to co opisaliście, jest zbyt smaczne – to skandal! 😛 Pozdrawiam redakcje 🙂


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry