Kuchnia w NEWSFix: Zapiekanka z kalafiorem

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Dziś proponuję prostą, pożywną zapiekankę na ciepłą kolację. Danie jest jarskie, zdrowe i proste w przygotowaniu. Wykonacie ją w ciągu 40 minut.

(c) Zapiekanka Ani Jot


Potrzebne składniki:
10 średnich ziemniaków, 1 dość duży kalafior, 2 łyżki masła, 10 dag sera żółtego gouda, 250ml śmietany 18%, sól i pieprz.

Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry i włożyć do naczynia do zapiekania. Posypać wiórkami masła. Śmietanę doprawić solą i pieprzem do smaku. Połową śmietany skropić ziemniaki. Uprzednio oczyszczony i podzielony na cząstki kalafior ułożyć na ziemniakach i skropić pozostałą śmietaną. Całość posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Zapiekać około 35 minut.

Smacznego
AniaJot

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry