Kuchnia w NEWSFix – Ekskluzywna sałatka z bobem i kaparami

AKTUALNOŚCI, POLSKA

Dzisiaj polecam nietypową sałatkę, którą można śmiało podawać na spotkaniach towarzyskich, jeśli chcemy zrobić wrażenie. Prawdą jest, że kapary nie należą w mojej kuchni do codziennego menu, ba nawet specjalnie za nimi nie przepadam, ale w tej kombinacji są naprawdę warte polecenia.

fot.sałatka z bobem i kaparami/ newsfix.pl


Za to bób od półtora tygodnia jem właściwe każdego dnia…a jeszcze dwa lata temu był dla mnie czymś paskudnym i niejadalnym a zapach gotującego się bobu powodował, że przyspieszałem wietrzenie kuchni. Ale teraz mój gust i smak się zmienił i zachęcam również Was drodzy czytelnicy do poeksperymentowania w kuchni z nowymi smakami. Być może okaże się, że to czego nie lubicie wcale nie jest takie złe.

Wracając do przepisu to do sałatki potrzebujemy:
– szklankę ugotowanego bobu,
– dwie łyżki kaparów,
– pół główki sałaty lodowej,
– opakowanie sera solankowego (zwanego potocznie „serem typu feta”),
– garść orzechów włoskich,
– majonez,
– śmietana lub naturalny jogurt,
– sól, pieprz.

Po umyciu bobu wrzucamy go do osolonego wrzątku i gotujemy około 10 – 15 minut (tak żeby nie był za twardy ani za miękki – ziarno bobu po wyciągnięciu z wrzątku powinno się trochę „marszczyć”). Po ostygnięciu polecam bób obrać ze skórki, chociaż dla tych, którym to nie przeszkadza, można tego nie robić.

Garść orzechów włoskich wrzucamy na patelnię (bez żadnego oleju ani innego tłuszczu) i prażymy około pięciu minut na małym ogniu, często mieszając. Po zdjęciu z ognia lekko je rozgniatamy, żeby nie były za duże.

Sałatę rwiemy na małe kawałki lub kroimy (wg znawców tematu sałaty nie powinno się kroić, gdyż w trakcie kontaktu ze stalą brzegi jej ciemnieją i stają się gorzkawe). Ser solankowy (czyli „polską fetę”) kroimy na małą kostkę. W oddzielnej miseczce mieszamy 3 łyżki majonezu i łyżkę śmietany (lub jogurtu), dodajemy trochę soli i pieprzu i mieszamy. Nie przesadzamy z solą, bo kapary są mocno słone. Wszystkie składniki (sałatę, ser, kapary, bób, orzechy i sos majonezowy) delikatnie mieszamy. Polecam wstawić sałatkę do lodówki na jakieś pół godziny, aby składniki się „przegryzły” i gotowe. Smacznego!
P.S. Zamiast sałaty lodowej może być mieszanka sałat; ja polecam tę z rukolą.

Majki

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry