fot. newsfix.pl

Kuchnia w NEWSFix: Przekładany murzynek

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Weekend już za pasem … Przygotujmy się do niego ze stylem i odpowiednio smacznym ciastem 🙂

Potrzebne składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanka cukru, pół szklanki mleka, kostka masła, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka łyżek dżemu wiśniowego, polewa czekoladowa oraz na krem: 1 szklanka śmietanki 30% i pół szklanki cukru pudru.

fot. newsfix.pl

Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem i masłem, ciągle mieszając połączyć z dżemem, wlać mleko. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, kakao i kawę. Wszystko połączyć z masą i wymieszać. Wyłożyć ciasto do posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Nagrzać piekarnik do 180 stopni , wstawić formę i piec 40 minut. Na krem ubijamy śmietankę z cukrem. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 4 części, przełożyć kremem, ścisło zawinąć w aluminiową folię i włożyć do lodówki na 2h. Po wyjęciu posmarować ciasto polewą.

Smacznego
Aniajot

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry