Kuchnia w NEWSFix: Sałatka szwedzka

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Sezon ogórkowy powoli dobiega końca. W tym roku pogoda sprzyjała ogórkom. Warto odrobinę lata przechować w słoiczku. Jak? Przygotuj sałatkę szwedzką korzystając z naszego prostego przepisu.

fot. sałatka szwedzka/newsfix.pl

Potrzebne składniki: 2kg ogórków, 2 papryki czerwone, 1 papryka żółta, 2 cebule, 2 małe marchewki, 8 szklanek wody, 0,5 szklanki soli ( na zalewę : 3 szklanki wody, 2 szklanki cukru i 1 szklanka octu) oraz do każdego słoiczka po pół łyżeczki gorczycy, kilka ziaren pieprzu i po 2 ziarna ziela angielskiego.

Wykonanie: Ogórki dokładnie umyć i cienko pokroić. Paprykę pokroić w paski a cebulę w wiórki. Z 8 szklanek wody i połowy szklanki soli robimy roztwór, którym zalewamy pokrojone warzywa. Odstawiamy na 3 godziny. Po upływie 3h odcedzamy wodę. Słoiczki na sałatkę należy wyparzyć, do każdego wsypujemy pół łyżeczki gorczycy, kilka ziaren pieprzu i 2 ziarnka ziela angielskiego. Następnie wypełniamy je sałatką( niezbyt ciasno). Marchewkę kroimy na cienkie talarki i wkładamy do słoiczków dla ozdoby. Składniki zalewy zagotowujemy i zalewamy nią sałatkę. Pasteryzujemy około 15 minut(słoiczki 250ml-300ml).

Już po tygodniu można się delektować subtelnym smakiem tej sałatki. Smacznego!

AniaJot

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry