Kuchnia w NEWSFix: Aromatyczny dżem cukiniowo-brzoskwiniowy

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Cudowny smak brzoskwini połączony z cukinią daje niespotykany efekt. Trudno mi było uwierzyć dopóki nie spróbowałam. Szczerze namawiam na dżem z cukinii i brzoskwiń.

Potrzebne składniki: 60 dag cukinii (obranej ze skórki i pozbawionej gniazda nasiennego), 40 dag brzoskwiń (bez skórki i pestek), 1 żelfix (pektyny) 2:1, 0,5 kg cukru, sok z 2 cytryn(średnich).

fot. dzem cukiniowo-brzoskwiniowy/ newsfix.pl

Wykonanie: Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić na małe kawałki. Na dno garnka wlać troszkę wody, wrzucić cukinię i gotować na małym ogniu , aż zmięknie. Ostudzić. Brzoskwinie obrać ze skórki i wyjąć pestki, pokroić na małe kawałki. Połączyć cukinię z brzoskwinią, dodać sok z 2 cytryn i wymieszać. Następnie dodajemy zawartość opakowania żelfixu (pektyny) i dokładnie mieszamy. Stawiamy garnek na kuchni i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy cukier i dalej mieszamy. Od momentu ponownego wrzenia gotujemy dżem jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy z kuchni i mieszamy do momentu pozbycia się piany na powierzchni dżemu. Do wyparzonych, suchych słoiczków wlewamy do pełna dżem , zakręcamy słoiczek i stawiamy do góry dnem na około 10 minut.
Dżem jest aromatyczny, można go stosować do pieczywa, ciast, placków i naleśników. Z podanych składników otrzymałam 4 słoiczki 250ml dżemu.

Smacznego

AniaJot

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry