Kuchnia w NEWSFix: Wegetariańska cukinia nadziewana

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA, ZDROWIE I URODA

Potrzebne składniki (dla 2 osób) : średniej wielkości cukinia, 1 torebka ryżu, 10 pieczarek, 1 cebula, kilka plastrów żółtego sera, keczup, sól i pieprz, łyżeczka przyprawy do zupy, olej

fot. nadziewana cukinia/ newsfix.pl

Wykonanie: Cukinię umyć (nie obierać),przekroić wzdłuż na połowy, wydrążyć gniazdo nasienne, posolić i odstawić na czas gotowania ryżu do lodówki. Ugotować ryż. Pieczarki i cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć pieczarki, odparować wodę, dodać łyżkę oleju i cebulę. Smażyć na wolnym ogniu aż cebula się lekko zarumieni. Połączyć ryż z pieczarkami i cebulą, przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy połówki cukinii. Do naczynia żaroodpornego wlewamy pół szklanki wody z łyżeczką przyprawy do zupy (warzywnej). Wkładamy cukinię , farsz przykrywamy plastrami sera żółtego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 50 minut(aż cukinia będzie miękka). W połowie czasu pieczenia przykrywamy naczynie folią aluminiową. Po upieczeniu polewamy keczupem.

Smacznego
AniaJot

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry