
Kuchnia w NEWSFix: Zatrzymajmy lato… w słoiczkach!
AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA 28 sierpnia 2012Dżem z cukinii i pomarańczy ma subtelny smak , złocisty kolor lata i jest prosty w wykonaniu.
Potrzebne składniki : 60 dag cukinii obranej, pozbawionej gniazda nasiennego, 40 dag obranych, nawet z błonek pomarańczy, 0,5 kg cukru, 2 cytryny, 1 opakowanie żelfixu( dżemixu – pektyny) 2;1
Wykonanie: Cukinię obrać wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na drobne kawałki. Włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i dusić aż zmięknie. Ostudzić. Pomarańcze obrać ze skórki i błonek, odważyć samego miąższu 40 dag. Połączyć pomarańcze z ostudzoną cukinią , dodać sok z 2 cytryn, rozdrobnić całość blenderem, wsypać zawartość opakowania żelfixu (pektyny). Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Następnie wsypujemy cukier i ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze 2 minuty i dżem gotowy. Rozlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i na około 5 minut stawiamy dnem do góry.
Aniajot