Kuchnia w NEWSFix: Ciasto ze śliwkami

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Sezon śliwkowy w pełni! Jest ich do wyboru do koloru! Do wypieków jednak najbardziej nadają się nasze wspaniałe polskie węgierki. Zróbmy sobie śliwkową przyjemność na weekend. Do wykonania pysznego ciasta ze śliwkami potrzeba: 1,5 szklanki mąki pszennej, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 szklanki mleka, 2 łyżki wrzącej wody, 20 dag margaryny, 2 łyżki płatków migdałowych, śliwki węgierki, 0,5 szklanki cukru oraz na lukier 1 szklanka cukru pudru i 2 łyżeczki soku z cytryny(ewentualnie jeszcze odrobina wody).

sxc

Wykonanie: Żółtka z cukrem ubijamy na puszysty kogel-mogel. Topimy i schładzamy margarynę. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia. Kogel-mogel, mąkę, tłuszcz, wrzącą wodę, mleko mieszamy i wyrabiamy robotem na gładkie ciasto. Okrągłą formę do ciasta smarujemy i posypujemy tartą bułką. Wykładamy do formy ciasto, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałów. Układamy śliwki ciasno jedną przy drugiej, stroną przekrojoną do góry. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 45 minut. Ostudzone ciasto lukrujemy. Aby otrzymać prosty lukier ucieramy cukier z sokiem z cytryny z odrobiną wody. Smacznego!

AJ

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry