Ekologiczne parzenie kawy

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA, ZDROWIE I URODA

Kawa to najpopularniejszy na świecie napój. Co roku mieszkańcy Ziemi wypijają około 400 miliardów filiżanek. Najlepszym sposobem parzenia porannej kawy jest korzystanie z kafeterki, pod warunkiem, że zagotujesz tylko tyle wody ile potrzebujesz.

stock.xchng


Inną możliwością , zwłaszcza gdy masz kuchenkę gazowa, jest włoski ekspres do kawy stawiany na palniku, zwany moką. Od 1933r służy Włochom do parzenia espresso w warunkach domowych. Moka jest to rodzaj zaparzacza wykonany z aluminium, stali , są też ceramiczno- stalowe. Moka jest również popularna wśród kawoszy w naszym kraju. Kawa przyrządzona w tym urządzeniu jest aromatyczna i łagodna w smaku.

Najbardziej tradycyjny sposób przyrządzania aromatycznej mocnej kawy, to kawa po turecku, prosto z miedzianego tygielka. Wsypujemy 2 łyżeczki świeżo mielonej kawy, dopełniamy wodą, podgrzewamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia – czynność tę powtarzamy 3 razy i kawa gotowa.

Pamiętajmy, zmielona kawa traci aromat po około 2 tygodniach a napar kawowy po kilkunastu minutach.

AJ

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry