Kuchnia w NEWSFix: Placki z cukinii i ziemniaków

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Kto nie lubi chrupiących placków ziemniaczanych? Jeśli do ziemniaków dodamy cukinię , placki zyskają na smaku i wartościach odżywczych. Do wykonania takich placków potrzebujemy:1 niedużą cukinię, 2 duże ziemniaki, 1 cebulę, 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki, sól i pieprz, olej.

Wykonanie: Cukinię obrać i usunąć gniazdo nasienne, zetrzeć za tarce z dużymi oczkami, odrobinę posolić i odstawić do lodówki (żeby puściła wodę). Po paru minutach odlać wodę. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Połączyć ziemniaki z cukinią, dodać jajka, mąkę, doprawić solą i pieprzem. Jeśli ciasto jest za luźne, dodajemy trochę mąki. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor po obu stronach. Smacznego!

AJ

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry