Sezon na śliwki czyli zdrowie w słoiczkach

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, STYL ŻYCIA, ZDROWIE I URODA

Sezon na jabłka, gruszki i śliwki w pełni. Na naszych stołach królują jabłka, czasami gruszki i banany, pomarańcze, mandarynki… A śliwki? Ciągle są jeszcze niedocenianym owocem, choć wyróżniają się niezwykłym bogactwem minerałów i witamin. Śliwki zawierają Wit C,A,E,B i K, polifenole, potas, wapń, fosfor, żelazo i magnez. Szczególnie zdrowe są śliwki suszone, mają kilkakrotnie więcej witaminy A niż świeże.

sxc


Polecane są osobom, które mają problemy z uciążliwymi zaparciami. Śliwki mają silne działanie antyoksydacyjne, zmniejszają więc ryzyko rozwoju nowotworu. Amerykańscy naukowcy z Texasu wykazali, że naturalne ekstrakty z śliwy Black Splendor i brzoskwini Rich Lady niszczą komórki nowotworowe. Dieta bogata w śliwki działa przeciwmiażdżycowo, hamując wchłanianie cholesterolu. Wyciąg z kory śliwy afrykańskiej stosowany jest w leczeniu schorzeń prostaty.

Panie z cerą tzw. naczynkową powinny docenić siłę śliwek, które dzięki witaminom K i C regulują proces krzepnięcia krwi i uszczelniają naczynia krwionośne. Zawarte w śliwkach przeciwutleniacze opóźniają proces tworzenia się zmarszczek. Jedzmy śliwki z umiarem, większe ilości mogą spowodować biegunkę.

Wykorzystajmy ten sezonowy owoc! Jedzmy śliwki świeże, róbmy przetwory, przechowując ich dobroczynne działanie w słoiczkach!

AJ

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry