Kuchnia w NEWSFix: Tarta z nektarynkami

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Na ciasto potrzebujemy: 1 szklankę mąki pszennej, 1 łyżkę cukru pudru, 10 dag zimnego masła, szczypta soli. Do przybrania przygotujmy: 4 dojrzałe nektarynki pokrojone w plasterki (poza sezonem można wziąć brzoskwinie z puszki). Na krem bierzemy: średnio dojrzałą nektarynkę lub brzoskwinię z puszki, 5 żółtek, pół szklanki cukru, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki masła, cukier waniliowy Glazurę wykonamy z 4 łyżek dżemu brzoskwiniowego lub morelowego.

sxc


1. Z nektarynki przeznaczonej na krem usuwamy pestkę, miąższ kroimy i miksujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i dalej ucieramy na gładką masę. Do masy dodajemy zmiksowany owoc, sok z limonki i cukier waniliowy. Podgrzewamy w kąpieli wodnej ubijając . Gdy krem zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, cedzimy przez gęste sito do miski, studzimy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny . Krem można przygotować dzień wcześniej.

2. Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy posiekane masło i 2-3 łyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. Wybieramy ciasto z lodówki, wylepiamy nim dno i boki formy do tarty, gęsto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy 20 minut.

3. Na wystudzonym cieście wykładamy równą warstwą wcześniej przygotowany krem, dekorujemy plasterkami nektarynek.

4. Dżem przygotowany na glazurę podgrzewamy , przecieramy przez sitko i smarujemy nim tartę.

5. Przed podaniem schładzamy,

Smacznego
AJ

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry