Możliwość komentowania Miód pitny – niedoceniony polski alkohol została wyłączona 35

Miód pitny – niedoceniony polski alkohol

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Miód pitny to napój alkoholowy, powstający w wyniku fermentacji miodu pszczelego. W zależności od rozcieńczenia brzeczki miodowej z wodą wyróżnia się cztery podstawowe rodzaje miodu pitnego.

Półtorak zawiera najwięcej alkoholu, jedna jednostka miodu przypada na pół jednostki wody. W konsekwencji dwójniak to mieszanina jednej jednostki miodu i jednej jednostki wody. Trójniaki i czwórniaki z kolei są jeszcze bardziej rozrzedzone.

sxc


Miód pitny rozróżnia się także na inny sposób. Miody niesycone to takie, które powstały z rozpuszczenia brzeczki miodowej w letniej wodzie i poddane fermentacji. Z kolej miody sycone powstają po rozpuszczeniu brzeczki w wodzie, a później gotowaniu i poddaniu fermentacji.

Miody pitne można także podzielić ze względu na to, co zostało do nich dodane (np. chmielowe, korzenne, owocowe).Ze wszystkich podziałów najbardziej popularnym i rozpoznawalnym jest pierwszy podział.

Miody pitne były znane już w starożytności. W Polsce pierwsze zapisy pojawiły się już na początku średniowiecza, ale najprawdopodobniej sporządzano je już za czasów słowiańskich, jeszcze przed powstaniem państwa polskiego. Z racji małej dostępności do win, miody pitne mogły być ich substytutem. Trzeba jednak zaznaczyć, ze był to towar luksusowy, najczęściej podawany na ważnych uroczystościach.

Dzisiaj, ze względu na spopularyzowanie piwa i win, miód pitny nie jest już tak popularny. Cena miodów pitnych jest bardzo zróżnicowana. Najtańsze, nieodbiegające cenowo od średniej jakości win, są czwórniaki i trójniaki. Zazwyczaj miody te podawane są w pękatych, szklanych butelkach. Dwójniaki i półtoraki zalicza się do alkoholi luksusowych, ale także nie można narzekać na ich cenę. Przechowywane i sprzedawane w kamionkowych butelkach świetnie nadają się na prezent.

Od 2008 roku miody pitne są zarejestrowane w Komisji Europejskiej jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, czyli zostały one uznane za tradycyjny polski trunek. Chociażby z tego względu warto zwrócić uwagę na miody pitne podczas planowania różnych uroczystości.

Natalia Klimczuk

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry