Kuchnia w NEWSFix: Cynamonowy szarpaniec

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Co innego jak nie zapach cynamonu i przypraw korzennych przywodzi nam na myśl święta? Może ciasto z cynamonem? A do niego gorące mleko lub filiżanka kawy? Cynamonowy szarpaniec swoim aromatem wypełni cały dom, poprawi nastrój i wypełni
brzuchy.

Propozycja idealna na wieczór wśród rodziny lub przyjaciół: ciasto na środku i każdy urywa ile chce.

Składniki:

0,7-0,8 kg mąki pszennej
50 g drożdży
1/3 dużego kubka wody
2/3 dużego kubka mleka
8 łyżek cukru
3-4 łyżki masła
1 jajko
szczypta soli – jak zwykle
cukier i cynamon do posypania rozwałkowanego ciasta

Potrzebny sprzęt:
– Miska do wyrobienia ciasta
– Garnuszek lub rondelek do roztopienia masła
– Duży kubek (ok. 250-300 ml)
– Szklanka
– Blacha – moja o wymiarach 21 cm x 32 cm była nieco za duża, ale niczemu to nie przeszkadzało
– Papier do pieczenia lub olej/masło do wysmarowania blachy
– Wałek

Przygotowanie:

– Roztopić masło.
-Mleko połączyć z wodą, zagrzać, żeby było wyraźnie ciepłe, ale nie gorące.
-W misce umieścić: mąkę, drożdże, cukier i jajko. Dolewać stopniowo ciepłe mleko
z wodą. Wyrobić – w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać więcej ciepłego mleka.
-Jak ciasto będzie się odklejać od ręki – wlać roztopione masło, zagnieść.
-Odstawić w ciepłe miejsce na 30-50 minut.
-Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na placek grubości 8-10 mm, posypać cynamonem
(dużo) i cukrem. Pokroić jak na pierogi – tylko nierówno. Mają być prostokąty,
kwadraty, trapezy i trójkąty – chodzi o to, żeby nie było regularnie.
-Pokrojone elementy układać pionowo obok siebie na zakładkę, albo jak „warkocz”.

Piec ok. 25-35 min w temp 170°C aż ciasto będzie rumiane i urośnięte.

Więcej moich przepisów można znaleźć na http://kuchnia.takieproste.pl/ 🙂

Specjalnie dla NEWSFix Magazine: Łucja 🙂

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry