Kuchnia w NEWSFix: Ciasteczka korzenne

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Pozostając w tematyce świątecznej i w korzennych zapachach, bo w końcu święta już za pasem podam dziś przepis na ciasteczka korzenne. Chrupiące, smaczne, a co najważniejsze każdy może nadać im dowolny kształt oraz wygląd, więc będą niepowtarzalne. Wszystko zależy od naszej fantazji i dostępnych foremek.

Składniki (wyszło mi 7 blach ciasteczek. Blacha o wymiarach 21 cm x 32 cm):

2 szklanki mąki
200 g margaryny do pieczenia (wzięłam Kasię)
100 g cukru pudru
2 żółtka
5 łyżeczek miodu (mam taki strasznie ciemny – prawdopodobnie spadziowy z drzew iglastych)
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru (przyprawy)

Potrzebny sprzęt:

Miska
Nóż
Łyżeczka
Woreczek lub folia aluminiowa
Wałek
Foremki do wycinana ciasteczek
Blachy
Papier do pieczenia

Przygotowanie:

Wszystkie odmierzone składniki umieścić w misce (białka zostawić sobie na biały lukier lub do jajecznicy), posiekać nożem (głównie margarynę), zagnieść. Ciasto uformowane w kulkę wlożyć do woreczka lub owinąć folią alumiową i wsadzić do lodówki na min. 40 minut.

Schłodzone ciasto (wyjmowałam po trochu z lodówki), rozwałkować na cienki placek (u mnie ok. 3 mm) i wycinać ciasteczka.

Piec ok. 7 min (piekłam na wygląd) w temp. 190-200°C.

Kilka dodatkowych zdań – dotyczących zdobienia:

1. Polewa brązowa. Podana ilość składników wystarczy na pomalowanie 2 blach ciasteczek przy 100% pokryciu.

-2 łyżki wody
-2 łyżki cukru
-1 łyżka kakao
-1 łyżka masła

Pierwsze 3 składniki należy w kubeczku podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru. Po zdjęciu z ognia – dodać masło i rozmieszać. Gotowe. Jak się będzie ciężko malowało, bo polewa zgęstnieje, to należy ją troszkę podgrzać.
Na świeżo położoną polewę przykleić można cukrowe ozdoby.

Polewa idealnie nadaje się do malowania pierników.

2. Polewa biała (lukier):
-Białko z jajka
-Trochę soku z cytryny
-Sporo cukru pudru

Składniki należy mieszać, aż powstanie nie za gęsty lukier – taki, żeby dało się nim malować pędzelkiem ciasteczka i aby dobrze je pokrywał. Jak wygląda na ciastach na przeźroczysty, to trzeba dosypać jeszcze cukru pudru. Także jest to farbka „na wyczucie”.

3. Mieszanina białka z cynamonem i cukrem brązowym – dzięki niej ciasteczka będą się ładnie błyszczeć. Pokrywa się je przed upieczeniem. Podana ilość składników wystarczy na 3-4 blachy ciasteczek.

-0,5 białka (czyli 1/4 tego co zostało po ciasteczkach)
-0,75 łyżeczki cynamonu
– 4-5 łyżeczek cukru brązowego

Składniki wymieszać i już można smarować ciasteczka.

Więcej moich przepisów można znaleźć na http://kuchnia.takieproste.pl/

SMacznego: Łucja

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry