Kuchnia w NEWSFix: Ciasteczka bakaliowe

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Migdały, orzechy, rodzynki, słonecznik, sezam, otręby i co jeszcze dusza zapragnie delikatnie połączone miodem i jajkiem.
Łatwe w wykonaniu przedświąteczne ciasteczka, dobre do podgryzania. Idealnie wpasowały się w atmosferę babskiego wieczoru. Pięknie pachną i wyglądem kuszą z talerza.

Składniki:
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
50 g rodzynek (ale 100 g byłoby lepsze)
2 porządne garści słonecznika
2 jajka
3 łyżki miodu
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1,5-2 łyżeczki przyprawy do piernika (ładnie pachnie!)
1 łyżeczka cukru waniliowego
(otręby – dla zagęszczenia konsystencji)

Potrzebny sprzęt:
miska
łyżka
łyżeczka
duża blacha
papier do pieczenia

Przygotowanie:
1. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na połówki w poprzek.
2. Orzechy włoskie (najlepiej kupić juz obrane), połamać na mniejsze części.
3. Jajka wybić do miski, roztrzepać/rozmieszać i dodawać wszytskie składniki i wymieszać łyżką. Powinno być w miarę gęsto – jeśli nie to dosypać troszkę otrąb.
4. Ciasto układać łyżką, wspomagając się palcami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. ok 170 st C, 15-20 min (będzie widać czy już gotowe – po migdałach – i będzie czuć w całej kuchni).

Smacznego
Łucja

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry