Kuchnia w NEWSFix: Bruschetta z pieczarkami

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Bruschetta, najbardziej popularna to ta z pomidorem, ale oczywiście ja zawsze muszę zrobić coś innego lub na odwrót.

Prezentowana bruschetta z pieczarkami została zainspirowana zdjęciem, które zobaczyłam w zeszłym tygodniu i już nic nie mogło mniej powstrzymać przed jej zrobieniem. Dlatego też robiłam ją w sobotę – na kolację podczas imprezy imieninowej
mojej nr 2. Zjedzone wszystko do ostatniej kromki! 😉
kuchnia w newsfix
Składniki (na 18 kromek):

18 grubych (1,5-2 cm) kromek świeżego chleba pszennego
80 dag pieczarek
2 cebule
sól, pieprz, słodka papryka
0,5 szklanki oliwy z oliwek
7 ząbków czosnku
1,5 kulki mozzarelli (2 kulki też łatwo można zużyć)
rukola – do ozdoby

Potrzebny sprzęt:

Deska
Nóż
Szklanka
Praska do czosnku
Łyżeczka
Patelnia z pokrywką, drewniana łopatka
Blachy
Papier do pieczenia

Przygotowanie:

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę – do szklanki, zalać oliwą. Porozgniatać dodatkowo czosnek o ścianki szklanki, żeby czosnek przeszedł oliwką, a oliwa czosnkiem. Odstawić na co najmniej godzinę. Czyli najlepiej zrobić to zanim goście przyjdą.

Również zanim goście przyjdą dobrze jest pokroić chleb na grube kromki (1,5-2 cm). I też przed gośćmi: opłukać pieczarki, obrać, pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię z dodatkiem poszatkowanej cebuli. Podsmażać aż wyparuje niemal cała
woda. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką. A jak już są goście i nadeszła pora kolacji: nagrzać piekarnik do 180°C. Kromki chleba smarować obustronnie mieszaniną oliwy z czosnkiem, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Gdy kromki zaczynają się rumienić należy obrócić na drugą stronę. Podgrzać pieczarki na patelni. Po ok. 3-5 minutach obłożyć kromki pieczarkami oraz plastrem mozzarelli. Piec aż ser się nie rozpuści.

Po wyjęciu z piekarnika położyć na bruschettach rukolę.
Chrupać. 🙂

Smacznego życzy Łucja

Więcej moich przepisów można znaleźć na http://kuchnia.takieproste.pl/

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry