Kuchnia w NEWSFix: Naleśniczki na niedzielne śniadanie

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Mini naleśniczki, przekładane serkiem i innymi smacznymi rzeczami, imitujący markizy lub znanej marki ciasteczka czarno-białe. Przepis podpatrzony w Internecie i przetwarzany na blogach kulinarnych na wiele sposób.
Pyszny i słodki początek dnia. Polecam wszystkim na weekendowe śniadania bez pośpiechu 🙂
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Składniki na naleśniki (wyszło mi 26 markiz i 1 naleśniczek został sam):
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
4 łyżeczki kakao do wypieków
7 łyżeczek cukru
szczypta soli


Składniki na nadzienie:

150-200 g serka ricotta
1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
np. banan
np. dżem z czarnej porzeczki

Potrzebny sprzęt:
Miska na ciasto naleśnikowe
Mikser
Kilka łyżeczek
Patelnia do smażenia naleśników lub inna sprytna przystosowana do malutkich placuszków
Drewniana łopatka
Talerze
Nóż
Deska
Miseczka na serek


Przygotowanie:

1.Przygotować ciasto naleśnikowe: zmiksować mąkę, mleko, jajko, cukier, kakao, sól. Smażyć naleśniczki (jedna łyżeczka to jeden placuszek).
2.Serek ricotta wymieszać z cukrem wanilinowym – cukier dodałam dla uzyskania sensownego smaku.
3.Jeśli używamy banana – to pokroić w plasterki.
4.Składać „markizy” w całość: naleśniczek posmarować serkiem, na serek plasterek banana lub pół łyżeczki dżemu i na wierzch drugi naleśniczek. Moje „markizy” wyszły dość nietypowe – przez patelnię lub kuchenkę. Coś mam krzywe 😛 Ciasto spływało po patelni i tworzyły się łezki 😛
5.Jeść, np. z latte.

Więcej moich przepisów można znaleźć na http://kuchnia.takieproste.pl/

Smacznego
Łucja 🙂

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry