Kuchnia w NEWSFix: Faworki na tłusty czwartek

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Zostało już kilka dni karnawału! Żeby podtrzymać karnawałowe tradycje i sprawić frajdę rodzinie i gościom, przygotujmy FAWORKI. Jeśli pomoże nam w pracy ktoś z domowników, praca będzie całkiem przyjemna i prosta, a efekt wyśmienity.

Potrzebne składniki: 40dag mąki pszennej, 8 żółtek, 5dag masła, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki spirytusu, odrobina soli, cukier puder i 1 litr oleju rzepakowego do smażenia.

fot. newsfix.pl

fot. newsfix.pl

Wykonanie: Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy masło, żółtka, śmietanę , sól i spirytus. Wszystkie składniki siekamy, a następnie starannie zagniatamy ciasto dłońmi. Właśnie teraz przyda się nam pomoc któregoś z domowników. Wręczamy mu wałek i prosimy, by zbijał nim dość mocno i starannie zagniecione ciasto. Rozpłaszczającą się pod wpływem uderzeń kulę ciasta niech zwija i znów zbija … i tak 15 minut. Dzięki tym torturom faworki będą kruchutkie i usiane bąbelkami. Przykrywamy ciasto wilgotną ściereczka i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na cieniutkie placki (1 mm grubości). Im cieniej rozwałkujemy, tym wykwintniejszy będzie chrust. Płaty ciasta kroimy na paski szerokości 3 cm i długości około 10 cm. W środku każdego kawałka robimy 3-4 cm nacięcie i przekładamy przez nie jeden koniec paska. Do rondla lub głębokiej patelni wlewamy olej i mocno rozgrzewamy ( 160- 180 stopni). Faworki smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone układamy na papierowych ręcznikach ( żeby odsączyć tłuszcz), a następnie na paterze warstwami przesypując obficie cukrem pudrem.

Smacznego
Aniajot

Powiązane wpisy

  • marek

    rewelacja!!!!


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry