Kuchnia w NEWSFix: Puszyste ciasto z rabarbarem i truskawkami

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Pyszne puszyste ciasto z rabarbarem i truskawkami, na maślance. Wspaniałe połączenie smakowe: kwaskowatość rabarbaru i słodycz truskawek. Rabarbaru teraz dostatek, truskawki jeszcze strasznie drogie, ale już się pojawiają.
Idealne ciasto na weekend, bardzo szybko i łatwo się robi.

Składniki (na blachę 21 cm x 32 cm) :
2 jajka
0,75 szklanki cukru
1 szklanka maślanki naturalnej , kilka łyżek więcej nie zaszkodzi
0,5 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
 z owoców: 5 lasek rabarbaru i 300 g truskawek
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Potrzebny sprzęt:
Miska
Szklanka
Łyżka
Łyżeczka
Mikser
Deska
Nóż
Blacha ok. 21 cm x 32 cm

Przygotowanie:
1.Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kawałki ok. 1 cm
2.Truskawki opłukać, oderwać szypułki, pokroić na 4-6 części, w zależności od wielkości.
3.Przygotować ciasto: jajka zmiksować z cukrem, następnie stale miksując wlać maślankę, potem olej i UWAGA bo wszędzie to chlapie! Stopniowo dodawać mąkę, sodę i proszek. Dokładnie zmiksować.
4.Gotowe ciasto wylać na blachę – posmarowaną margaryną i oprószoną mąką.
5.Na wierzchu rozłożyć kawałki rabarbaru i truskawek.
6.Piec ok. 30-40 w temp. ok. 180°C, aż ciasto na wierzchu osiągnie piękny rumiany kolor.

Więcej moich przepisów można znaleźć na http://kuchnia.takieproste.pl/

Smacznego
Łucja 🙂

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry