Kuchnia w NEWSFix: Czekoladowe naleśniki z truskawkami

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Czekoladowe naleśniki z truskawkami bo sezon truskawkowy trwa w najlepsze. A naleśniki czekoladowe nie z kakao, tylko faktycznie z czekoladą! Niesamowicie pyszne.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Składniki na ciasto naleśnikowe (wychodzi 6 naleśników):
1 szklanka + 2 łyżki mąki
1,2 szklanki mleka
1 jajko
Szczypta soli
1 łyżeczka cukru
8 kostek czekolady mlecznej
4 kostki czekolady gorzkiej
Tłuszcz do smażenia (albo nie, gdy patelnia naleśnikowa jest dostępna)

Składniki na nadzienie:
1 kostka białego sera
2 łyżki śmietany
2 łyżki jogurtu naturalnego
25 dag truskawek
Bita śmietana do dekoracji

Potrzebny sprzęt:
Garnek/miska do miksowania
Mikser
Szklanka
Patelnia, łopatka do przewracania naleśników
Chochelka
Naczynia do rozpuszczenia czekolady

Przygotowanie naleśników:
1.Rozpuścić kostki czekolady. Ja ostatnio używam do tego mikrofali (programu do rozmrażania), a nie kąpieli wodnej.
2.Mąkę, mleko, jajko, cukier, sól wymiksować. Na koniec wlać 2/3 roztopionej czekolady (reszta do dekoracji). Wymiksować.
3.Na rozgrzaną patelnię wlać niewielką ilość ciasta. Naleśniki odwraca się na drugą stronę, gdy brzegi odstają od patelni, a wierzch jest matowy w dziurki.

Przygotowanie nadzienia:
1.Truskawki wypłukać, obrać z szypułek, pokroić w plastry.
2.Biały ser wymieszać ze śmietana, jogurtem i cukrem wanilinowym.
3.Gotowe naleśniki przekładać serkiem, truskawkami, poskładać dowolnie, polać resztą stopionej czekolady i ozdobić kleksami bitej śmietany.

Smacznego Łucja z http://kuchnia.takieproste.pl 😉

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry