Kuchnia: Sałatka jarzynowa z bobem

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

W warzywniakach i na targowiskach latem obok fasolki szparagowej , króluje cenne warzywo strączkowe BÓB.

Bób jest pyszny i sycący, zdrowy i bogaty w białko i błonnik. Zawiera witaminy B1, B2, PP, C i prowitaminę A . Z minerałów znajdziemy w nim wapń, żelazo, fosfor i magnez. Jest niskokaloryczny , nie zawiera cholesterolu.

fot. newsfix.pl

fot. newsfix.pl


Młode ziarna bobu mogą być zjadane na surowo. Obecnie dostępny dojrzały bób należy ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub masła. Tradycyjną sałatkę jarzynową możemy odmienić dodając zamiast ziemniaków bobu.

Potrzebne składniki: 50dag bobu, 6 marchewek, 1 seler, 1 mała młoda cebula, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 ogórki kiszone, 1 jabłko, 3 łyżki majonezu oraz sól, cukier i pieprz do smaku.

Wykonanie: Ugotowane ziarna bobu kroimy na pół i zdejmujemy twardą skórkę. Marchewki i seler gotujemy. Wszystkie warzywa, jabłko i jajka drobno kroimy. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Dodajemy majonez i wszystko mieszamy. Pysznie smakuje!

Smacznego 🙂
AJ

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry