Kuchnia: Zielono mi, czyli penne con spinaci

AKTUALNOŚCI, POLSKA

Nie macie pomysłu na szybki i smaczny obiad? Dziś polecamy Wam proste, ale bardzo smaczne danie : penne con spinaci 🙂

1. Składniki na 3-4 osoby:

– 1 pierś z kurczaka,
– szpinak, najelpiej rozdrobniony w kulkach (8 kulek – może być więcej),
– ser solankowy – “polska feta” – pół kostki,
– pieczarki – ok 30 dag,
– makaron penne,
– 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz
– masło, oliwa (olej),
– rukola

fot. newsfix.pl

fot. newsfix.pl

2. Przygotowanie:
Kulki szpinaku połóż na patelnię i niech sie rozpuszczą na małym ogniu (można użyć innego szpianku np. liście, ale rozdrobniony szpinak najlepiej się miesza z innymi składnikami). W międzyczasie pokrój pieczarki na małe kawałki i podsmaż na oliwie (żeby pieczarki nie ściemniały wrzuć je na gorącą oliwę i smaż na dużym płomieniu często mieszając); po usmażeniu przypraw pieprzem i solą.

Do rozpuszczonego szpinaku dołóż łyżkę masła i rozgniecone ząbki czosnku. Dalej smaż na małym płomieniu, od czasu do czasu mieszając. Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki i podsmaż na patelni; dopraw do smaku.

Ugotuj makaron al dente (nie może być rozgotowany, gdyż chwile później podsmaży się z resztą składników i wtedy jeszcze trochę zmięknie).

Do szpinaku wrzuć ser, trochę zwiększ płomień i dokładnie wymieszaj, aż ser “rozpuści” się i nie będzie grudek serowych. Dopraw pieprzem i solą (uważaj na sól, bo ser sam w sobie jest dość słony), dodaj podsmażone pieczarki, kurczaka i makaron – wszystko dokładnie wymieszaj i potrzymaj na ogniu jeszcze ok. 5 minut.

Podając posyp rukolą.

Bon apetit!

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry