Kuchnia w NEWSFix: Knedle ze śliwkami

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

W okresie śliwkowym knedle ze śliwkami to coś, co powinno zagościć na każdym stole.Mój przepis jest bardzo prosty, może niektórzy nawet pomarudzą na takie ciasto, ale to moje ulubione; bez ziemniaków, bez sera – bez których np. moja ciocia nie wyobraża sobie
knedli.

Zapraszam!

fot.newsfix.pl

fot.newsfix.pl

Składniki (na 40 knedli):

400 g mąki + mąka zapobiegająca klejeniu się ciasta do rąk
400-450 ml wrzątku
0,5 łyżeczki soli
40 śliwek twardych, żeby łatwiej się kleiło
(jogurt naturalny, cukier, cynamon)

Potrzebny sprzęt:

Miska lub stolnica do wyrobienia ciasta
Drewniana łyżka
Deska lub talerz do odkładania gotowych knedli i ściereczka do ich przykrycia aby nie wyschły przed ugotowaniem
Garnek na gotowanie knedli

Przygotowanie:

1.Śliwki umyć, dokładnie osuszyć.
2.Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę, wlewać stopniowo wrzątek, mieszać łyżką (ręką się oczywiście nie da). Wlać tyle wody, żeby mniej/więcej cała mąka była zamoczona.
3.Gorące ciasto mieszać łyżką, żeby stygło. Gdy będzie się dało je dotknąć ręką – wyrobić. Moje wyszło za rzadkie i musiałam dosypać jeszcze sporo mąki.
4.Żeby wygodnie się lepiło – ciasto powinno być delikatnie kleiste (łatwiej obkleja się śliwki), a ręce oprószone mąką.
5.Robić knedle: urwać kawałek ciasta, rozplaszczyć palcami, w środek wsadzić śliwkę, zakleić i kulać w rękach, żeby ciasto równomiernie pokryło owoc i nie było dziur.
6.Gotowanie: do gotującej się wody wkładać knedle, delikatnie mieszać żeby nie przykleiły się do dna. Gotować 4-5 min od wypłynięcia.
7.Podawać np. z jogurtem naturalnym, cynamonem i cukrem.

Więcej moich przepisów możecie znaleźć na http://kuchnia.takieproste.pl/

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry