Kuchnia w NEWSFix: Pomidory zapiekane z fetą i pieczarkami

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Pomidorowy sezon w pełni. Ceny pomidorów są teraz przystępne a wartości jakie dają naszemu organizmowi są bezcenne. Pomidor zawiera karoten, kwas foliowy i biotynę oraz witaminy C, K, E, B1, B2 i B6. Bogate są w potas, zawierają sód, fosfor, magnez, żelazo, miedź, cynk i mangan. Najcenniejszy jednak jest w pomidorach antyutleniacz likopen. Pomidory są zasadotwórcze, zalecane w dietach: w cukrzycy, reumatyzmie, zapaleniu stawów, chorobach serca i nerek. Jedzmy więc pomidory, teraz są najsmaczniejsze. Polecam na lekką kolację pomidory zapiekane z fetą i pieczarkami.
1335416_tomato_1

Potrzebne składniki (dla 3 osób): 6 sporych pomidorów,25 dag pieczarek, opakowanie sera feta, oliwa, pieprz, oregano i rozmaryn.

Wykonanie: Z umytych pomidorów odcinamy „kapelusiki” i wydrążamy gniazda nasienne. Pieczarki myjemy, ewentualnie obieramy , drobno kroimy i smażymy na oliwie. Ser feta kroimy na małe kosteczki. Wydrążone pomidory posypujemy przyprawami i naprzemiennie wypełniamy pieczarkami i fetą. Przykrywamy „kapelusikiem” i zapiekamy 15 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni.
W takich zapiekanych pomidorach jest więcej likopenu niż w surowych. Miłej degustacji!

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry