Letnia Kuchnia: Muffinki z jeżynami

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Miały być muffinki z malinami, a wyszły muffinki z jeżynami (i to w dwóch wersjach czekoladowych), bo za późno trafiłam na targ i maliny się skończyły.Na szczęście muffiny z przypadku okazały się bardzo smaczne i same wskakiwały do brzuchów.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
1 jajko
2 szklanki jeżyn
czekolada: 8-12 kostek białej czekolady, 6-8 kostek czekolady mlecznej, 2-4 kostki czekolady gorzkiej lub po prostu więcej czekolady tylko białej lub więcej tylko ciemnych
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Potrzebny sprzęt:
2 miski
łyżeczka
łyżka lub widelec do mieszania ciasta
szklanka (obojętnie jaka duża, byle wszystko odmierzać tą samą)
blacha do pieczenia muffinek lub foremki silikonowe
nóż
deska

Przygotowanie:
1.Jeżyny opłukać, zostawić na sitku, żeby odciekł nadmiar wody. Niektóre poprzekrawać na pół (większe okazy).
2.Posiekać czekoladę. Białą osobno, mleczną z gorzką można razem.
3.Suche składniki (mąka, cukier, proszek, soda) wsypać do jednej miski, wymieszać.
4.Mokre składniki (mleko, olej, jajko) osobno wymieszać w drugiej misce.
5.Mokre wlać do suchego, zamieszać do połączenia. Dodać jeżyny i delikatnie wymieszać.
6.Ciasto podzielić na dwie części – połowę przelać do wcześniej używanej miseczki ze składnikami mokrymi.
7.Do jednej połowy dodać czekoladę białą, do drugiej – mleczną i gorzką. Wymieszać delikatnie.
8.Nakładać do foremek/papilotek do wysokości 2/3.
9.Piec 20-25 min w temp. 160°C.

Nie umiem stwierdzić która wersja czekoladowa jest smaczniejsza.

Więcej moich przepisów możecie znaleźć na http://kuchnia.takieproste.pl/

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry